« Tilbage

åh Odysseus tag mig med
af Eva Høj Andersen

Odysseen
Bådteatret
24. jan. - 23. feb. 2013

Der er bølgegang og dansende træmænd i Rolf Heims odysse. Heltegerningerne træder lidt i baggrunden for den moderne mands kamp mod fristelser, og dem er der nok af på den lange rejse. 
 
Odysseen står som et anker i græsk heltesagn. Homers fortælling om Odysseus 10 år lange hjemrejse fra Troja og hjem til Ithaka, mens hans hustru Penelope venter derhjemme længselsfuld og ombejlet. Odysseus møder både farer og fristelser på sin færd. I en skjorte smurt ind i blod har Odysseus kæmpet sig i land fra et skibsforlis. Det er her det hele starter nemlig ved begyndelse. Ved begyndelsen af Homers episke mesterværk Odysseen. Og i hvilke bedre omgivelser end i Bådteatrets tomme skibsbund.
 
Rolf Heims iscenesættelse er med Bådteatrets specialitet i dukketeater for voksne en magisk forestilling. Dukkerne bliver levende, og guderne synger Wagner. Rolf Søborg Hansen har bygget dukker der på fortryllende vis bliver levende blot med en enkelt hjælpende hånd. Det er derfor denne sagnomspundne fortælling, der er halv god historie og halv fri fantasi fungerer så umanerligt godt. Et hoved på et bord og en stok udgør den blinde seer, Teiresias, og mere skal der faktisk ikke til. Det enkle er smukt.
 
Odysseus er lige dele Ole Westh Madsen og dukke, der kæmper med en ufattelig libido. Eventyrlysten er stor, men længslen efter konens varme bryst, får alligevel Odysseus videre ud på de vilde våger. Odysseen har i Rolf Heims iscenesættelse en udpræget erotisk kant, som sætter Odysseus prøvelser i et helt nyt lys. Naturligvis kan han ikke modstå de store røde bløde våde læber der møder ham hos nymfen Kalypso. Og Odysseus skal bindes til rælingen for ikke at hoppe over bord til de skønne sirener og dø lykkelig til deres yndige sang. Alle spillere spiller forskellige roller og små tableauer i det enorme værk står hver for sig som enkelte historier. 10 år kogt ned til en enkelt time.
 
Odysseus er old school eventyr med rigelig patos og ikke mindst fantastiske fortællinger. For selvom Odysseen er dateret tilbage til 700 f. Kr., står hans dilemma som evig gyldigt. Må Bådteatret få medvind i denne eventyrlige tolkning af et mesterværk.       
 
Rolf Heim
Ole Westh Madsen, Laura Møller, Rolf Søborg Hansen, Karen Monrad og Ida Drey. Scenograf og dukkemager: Rolf Søborg Hansen. Dramaturg: Mette Risgård Tranholm. Lysdesigner: Sonja Lea. Lyddesigner: Erik Christoffersen.

Den blinde seer. Foto: Charlotte Hammer
www.teateranmeldelse.dk Ansvarlig Bjarke Eijgendaal kontakt: teater@teateranmeldelse.dk
FORSIDE
ANMELDELSER
LINKS
KONTAKT